Zij gingen je voor
Inmiddels zijn 47 deelnemers onder begeleiding en met financiering van CIPU aan de slag gegaan met hun innovatieve idee. Het begeleidingsprogramma is door de jaren heen (net als de sector) veranderd en doorontwikkeld. De basis is altijd gelijk gebleven: begeleiding, financiering en kennisdeling stonden bij ieder project centraal. Bekijk alle projecten hieronder.
Studio Figur - Moederziel (2020)
Studio Figur ontwikkelde een nieuwe beeldtaal waarmee de impact van social distancing met cinematografie en live figurentheater vanuit huis te ervaren is.
Medifoor (2021)
Medifoor wilde de communicatie tussen zorgprofessionals en patiënten verbeteren met ‘mediforen’: geillustreerde narratieve medische metaforen.
De Verdieping (2020)
Kosmik maakte een interdisciplinaire live expositie, waarbij een nieuwe manier van ervaren, voelen en beleven van urban culture centraal stond.
Moving Stories (2022)
Moving Stories onderzocht, ontwikkelde en paste binnen Landhuis Oud Amelisweerd toe hoe de verhalen van uniek cultureel en historisch erfgoed gedeeld kunnen worden met nieuwe doelgroepen.
Klif (2020)
Productie van een online theatrale game waarin de zoektocht naar online (mis)informatie centraal staat, met het doel om jongeren te trainen in het onderscheiden van feit en fictie.
NIET TE KOOP (2023)
Pleun Pijnenburg werkt aan de doorontwikkeling van het project NIET TE KOOP, waarmee ze onderzoekt hoe verhuur van kleding op een succesvolle en inclusieve manier kan worden ingezet om verantwoord consumptiegedrag te stimuleren.
Project Q (2020)
Het onderzoeken en ontwikkelen van een proof of concept voor een educatieve Extend Reality game waarin systemen worden bevraagd door kunstwerken te verbinden aan persoonlijke ervaringen van de spelers.
FAAM Utrecht (2023)
Annette Knol en Luc Berendsen onderzochten met FAAM Utrecht hoe jonge makers en denkers (kunstenaars en wetenschappers) goed interdisciplinair kunnen samenwerken.
Legends of the Roof (2022)
Legends of the Roof combineerde hiphopdans en poppentheater in een cinematografische vertelling op daken in Amersfoort, waarbij maatschappelijke taboe rondom zelfdoding en depressie centraal stond.
Gezocht: Talentvolle Gemeenten (2023)
Een experiment van SETUP om kunstenaars en gemeenten op een gelijkwaardige manier te laten samenwerken.
Hof van Cartesius (2023)
Eva Bullens, Charlotte Ernst en Gianfranco Colangelo werken aan de doorontwikkeling van het Hof van Cartesius en onderzoeken samen met Hofleden wat nodig is om de coöperatie verder te brengen.
Broeders, verheft u ter vrijheid (2020)
De ontwikkeling van een installatie/performance die uitnodigde te reflecteren op de toekomst van arbeid en verzet in combinatie, met een innovatie op de toekomst en het gebruik van podia en zaalcapaciteit.
Podium Digitaal (2021)
Een begeleidingstraject voor de ontwikkeling van jonge Utrechtse kunstenaars om hun werk en makerschap online geschikt te maken voor het primair onderwijs.
ILFU Membership (2021)
Onderzoek naar en uitvoering van een nieuw verdienmodel van een online lidmaatschap waarmee de weg van maker tot lezer op een nieuwe manier wordt georganiseerd met een wederkerige relatie.
LGW TV
Doorontwikkeling van een digitaal en interactief platform dat de missie van Le Guess Who? naar een online omgeving vertaalt.
Freaky Dancing (2020)
De ontwikkeling van een nieuwe festivalvorm, waar op inclusieve en interdisciplinaire manier de rauwe kanten van popmuziek, film, beeldcultuur en dans worden samengebracht.
Yasser Ballemans werkte aan de doorstart van de Kunstvlaai: een landelijke manifestatie van experimentele kunstpodia.
SALT x Kunst & Cultuur (2022)
Samen met KunstenHuis Idea, Poppodium de Peppel, MeanderOmnium en andere individuele stadsmakers uit Zeist werkte stadslab Zeist aan een oplossing om bewoners (en dan met name de jongeren) van Zeist met elkaar te verbinden.
Studio PMS (2021)
Het vertalen van mode-erfgoedstukken uit het modearchief van Centraal Museum naar 3D-modellen, zodat kwetsbare modestukken op een vernieuwende, duurzame en zo tastbaar mogelijke manier kan worden gedeeld.
Prikkel (2021)
Een interdisciplinair onderzoek van ervaringsdeskundigen, wetenschappers, therapeuten, onderwijzers en kunstenaars naar sensorische integratie.
Touch Lab (2021)
Onderzoek naar de technische en artistieke mogelijkheden van de virtuele concertruimte voor componisten, musici, dirigenten en geluidstechnici uit de klassieke muziekwereld.
XTC Shop (2021)
Een interactieve kunstinstallatie waarin deelnemers/bezoekers zich verplaatsen in drie scenario’s van XTC-outlets.
Tactology Lab (2021)
Het aanwakkeren van een vernieuwende performance-praktijk waarbij tactiliteit en technologie samenkomen: een nieuwe en prikkelende totaalbeleving van elektroakoestische muziek voor zowel publiek als speler.
VR Performance (2020)
Een concept van De Helling waarin artiesten optreden in een VR-omgeving, die reageert op wat je als toeschouwer doet. Een innovatie die meerwaarde kan creëren ten opzichte van een videoclip of albumpresentatie.
Unganisha (2020)
Onderzoek naar en uitvoering van welke mix van techniek, community building en communicatie nodig is om een online format van de FOTODOK Book Club te maken die van toegevoegde waarde is voor de sector en kan bestaan naast een fysieke Book Club.
Immersion Playground (2022)
Stichting Possibilize onderzocht de mogelijkheden voor een multizintuigelijke, immersive live performance.
Desire Lanes (2022)
Studio Spés bevroeg met project Desire Lanes het sociaal verkeer en interpersoonlijke relaties in de openbare ruimte, met het Domplein in Utrecht als vertrekpunt.
Waste Bar (2022)
Stichting Lala Foundation startte een nieuw concept: de Waste Bar, een mobiele bar waar zwerfafval wordt geaccepteerd als betaalmiddel.
De Nieuwe Vernissage (2021)
Onderzoek naar en uitvoering van een nieuw concept van vernissages, in combinatie met multidisciplinaire aspecten, waardoor een nieuw verdienmodel voor online ticketverkoop ontstaat.
De Portal (2022)
Dropstuff Media experimenteerde met een virtuele kunstbeleving voor ouderen, waarbij kunst werd verbonden aan volkscultuur.
Het Digitaal Filiaal (2020)
De ontwikkeling van een interactief en educatief videoplatform dat op innovatieve wijze gericht is op het bieden van inspiratie, live beleving en doorgeven van informatie over alle facetten van theater maken.
Amersfoort Jazz (2022)
Een onderzoek naar hybride concerten en het vinden van een jongere doelgroep.