FAAM Utrecht

FAAM Utrecht onderzoekt hoe jonge makers en denkers (kunstenaars en wetenschappers) goed interdisciplinair
kunnen samenwerken.

 
 

Tijdlijn

Start fase 1 (€5.000)

Annette Knol onderzoekt met FAAM Utrecht hoe jonge makers en denkers (kunstenaars en wetenschappers) goed interdisciplinair kunnen samenwerken.

april 2023

Fase 1 is nu afgerond. Wat heb je daar geleerd?

“We hebben geleerd dat ons project er beter van wordt als de uitkomst ervan nog niet te veel in beton gegoten is. Door het experiment aan te gaan, is de methode dynamischer en interessanter geworden. In fase 1 hebben wij veel gekeken naar hoe we het beste makers en denkers interdisciplinair kunnen laten werken.”
— augustus 2023

De Innovatiecommissie over FAAM Utrecht

“De commissie ziet een sterke reflectie op fase 1 en een belangrijk maatschappelijk doel. De omschreven samenwerkingen zijn reëel en concreet. Ook heeft de aanvrager een duidelijk beeld over welke stappen er in Fase 2 gezet moeten worden en hoe deze inhoudelijk en organisatorisch bijdragen aan de ontwikkeling van het project.”
— september 2023

Start fase 2 (€20.000)

Luc Berendsen neemt het stokje over van Annette Knol en onderzoekt met FAAM Utrecht hoe jonge makers en denkers (kunstenaars en wetenschappers) goed interdisciplinair kunnen samenwerken.
— september 2023

Luc, Je gaat nu een paar maanden aan de slag met jouw project. Waar kijk je het meest naar uit?

“We zetten de jonge makers en denkers aan het werk om interventies te ontwerpen, ik kijk enorm naar uit wat hier voor eindresultaten uitkomen en of we impact weten te maken!”

Welke doelen heb je opgesteld voor Fase 2? Wat hoop je te bereiken en wat verwacht je?

“We willen de interdisciplinaire maker/denker residentie optimaliseren en impact maken. We verwachten dat we wel impact gaan maken, maar dat dit moeilijk meetbaar is en zijn dus druk bezig met het vinden van een manier om dit te meten/vast te leggen.”

Wat heeft je het meest verrast aan je eigen ontwikkeling binnen dit traject?

“Dat er heel veel dingen zijn waar je enorm op automatische piloot mee bezig bent, en met dit traject denk je er veel actiever over na. Dingen zoals wat is je doelgroep en wat maakt jouw initiatief uniek.”

Hoe ziet innovatie er in het culturele veld volgens jou uit?

“Ik denk dat een heel belangrijk onderdeel van innovatie is, dat je niet de gebaande paden gaat en juist de grenzen van dingen opzoekt en laat vervagen. Het is ontzettend leuk om bij jonge makers en denkers te zien dat het niet zo binair is en dat iedereen ergens tussen maker en denker valt.”

Wat betekent experimenten voor jou? En wat is daarvoor nodig?

“Experimenteren is durven en de grenzen opzoeken van jouw project. Ook is het belangrijk de goede vragen te stellen: wanneer is iets nou echt interdisciplinair? Wat daarvoor nodig is? Niet bang te zijn om fouten te maken, mensen met een passie voor wat ze doen en een goede evaluatie achteraf.”