SETUP

Met het experiment Gezocht: Talentvolle Gemeenten zoekt SETUP een nieuwe regeling om kunstenaars en gemeenten op een gelijkwaardige manier te laten samenwerken.

 
 

Tijdlijn

Fase 1 (€5.000)

Ellen Bijsterbosch en Mara van Waveren onderzoeken met het experiment Gezocht: Talentvolle Gemeenten een nieuwe regeling om kunstenaars en gemeenten op een gelijkwaardige manier te laten samenwerken.

april 2023

Ellen, fase 1 is nu afgerond, wat heb je daar geleerd?

“We willen als experiment de verhouding tussen kunstenaars en gemeenten omdraaien in een omgekeerde regeling, waar gemeenten voor maatschappelijke opgaven een aanvraag doen bij kunstenaars in plaats van andersom. Uiteindelijk willen we met dat experiment zowel leren wat er in gemeentelijk beleid anders kan, maar ook welke nieuwe skills kunstenaars nodig hebben voor deze manier van samenwerken. Een belangrijk inzicht is dat het opzetten van dit experiment in zichzelf al een ontwerpvraagstuk is, en meer kleine pre-experimenten nodig heeft om het te doen slagen. Voor het vervolg van ons project hebben wij gedeeltelijke financiering vanuit OCW, maar om ook daadwerkelijk aan de slag te kunnen, hebben wij een cofinanciering van in totaal 75.000 euro nodig vanuit gemeenten. Hiervoor is het essentieel dat gemeenten daadwerkelijk aanvragen gaan doen. De CIPU-bijdrage willen wij inzetten om onze regeling hierin succesvol te maken.”
— juli 2023

De innovatiecommissie over SETUP

“De commissie ziet dat fase 1 heeft geleid tot inzichten die in een volgende fase verder worden uitgewerkt. Uit de aanvraag blijkt een solide samenwerking tussen 3 kunstenaarscollectieven en Platform31. De plannen voor fase 2 zijn duidelijk en uiteengezet in drie vraagstukken.”
— september 2023

Start fase 2 (€20.000)

SETUP is geselecteerd voor fase 2. Ellen gaat het traject voortzetten. Waar zij het meest naar uit kijkt? “De open call voor gemeenten de wereld in te gooien!”
— september 2023

Wat hoop je te bereiken in fase 2? Welke doelen hebben jullie?

1. Hoe zetten we (financiële) randvoorwaarden op voor onze regeling?
”We willen dat het zowel fair en voorspelbaar is voor de kunstenaars, maar ook haalbaar voor minder draagkrachtige gemeenten.”

2. Hoe laten we zien wat gemeenten kunnen verwachten?
”Wat we leveren (verbeeldingskracht) is natuurlijk minder duidelijk dan een adviesrapport van een consultancybureau. We willen inzichtelijk maken wat de meerwaarde van het werken met kunstenaars is, zonder het eindproduct dicht te timmeren.”

3. Hoe kunnen we enthousiaste ambtenaren ondersteunen in het doen van een aanmelding?
”Deze vragen zijn natuurlijk belangrijk voor het succes van onze regeling. Tegelijkertijd willen we ook leren van de belemmeringen van gemeenten die uiteindelijk géén aanmelding doen. We willen dus ook de mislukte/niet-gedane aanmeldingen in beeld krijgen. Ook dat wordt nog wel een interessante opgave!”

Wat heeft je het meest verrast aan je eigen ontwikkeling binnen dit traject?

“Leren genieten van de uitdaging van complexe hobbels, in plaats van die hobbels als problemen te zien.”

Hoe ziet innovatie er in het culturele veld volgens jou uit?

“Als we in het culturele veld niet alleen op individueel of instellingsniveau weten te innoveren, maar als we kennis, ervaring en gereedschappen ontwikkelen waar we als geheel sterker van kunnen worden.”

Wat betekent experimenten voor jou? En wat is daarvoor nodig?

“Het toetsen van je aannames, en niet te lang blijven hangen in het denkwerk - maar ook alvast dóen.”