Art of Caring

Loïs Geytenbeek, Ananda en Kennan van Gelder werken aan een vierdaagse workshopweek voor studenten en alumni uit
kunst- en zorgopleidingen.

 
 

Tijdlijn

Fase 1 (€5.000)

Vanaf februari doen Kennan en Lois mee aan het programma Ontwikkeling & Experiment. Ze krijgen een bedrag van 5.000 euro om te experimenteren met hun idee. Dat doen ze onder begeleiding van de trainers van Art-Up.

april 2023

Art of Caring organiseert serie workshops

In de zomer organiseert Art of Caring een 4-daagse workshopreeks van 22 t/m 25 augustus voor studenten en alumni binnen de kunst- en gezondheidssector.
— augustus 2023

De Innovatiecommissie over Art of Caring

“De commissie ziet een goede reflectie op Fase 1, de geplande vervolgstappen zijn doordacht. Er is voldoende inzicht in samenwerkingen en er worden heldere keuzes gemaakt in experimenten. De aanpak geeft vertrouwen in het goed doorlopen van Fase 2 met een mooie uitkomst.”
— September 2023

Start Fase 2 (€20.000)

Art of Caring is geselecteerd voor Fase 2 van het programma Ontwikkeling & Experiment. De komende maanden gaan Loïs en Ananda aan de slag om het project verder vorm te geven.

Loïs: “Ik kijk persoonlijk het meeste uit naar de samenwerking met het deel van de groep die door is gegaan naar Fase 2 van CIPU. De dagen samen maken, sparren en experimenteren op het Hof van Cartesius geeft elke keer weer een grote boost in de ontwikkeling van ons project. We zien ook dat veel vragen en gedachten over de projecten overeenkomen met elkaar. Dat maakt het traject ook enorm waardevol, omdat je zo van elkaar kan leren.”
— September 2023

Fase 1 is nu afgerond. Wat heb je daar geleerd?

“We kwamen CIPU-Fase 1 in als groep met een idee en de motivatie om dit uit te voeren. We wilde beginnende kunst- en zorgprofessionals* samenbrengen door na te denken over het concept ‘zorgen voor’. Voor wie of wat willen zij zorgen, en wat betekent goede zorg nu eigenlijk? Bestaat er een vruchtbare samenwerking tussen de kunsten en de zorg waar beide disciplines van elkaar kunnen leren?

Ons doel was een workshopweek te organiseren in de zomer waar onze doelgroep dit thema met elkaar zou onderzoeken, geïnspireerd door mensen die de verbinding tussen kunst & zorg al langer leggen. Samen werkten zij toe naar de ontwikkeling van een fysieke- en dan onderzoek gerichte vertolking van hun ideeën over het onderwerp.

De rol die CIPU in dit proces heeft gehad is voor ons samen te vatten als: inspireren en concretiseren. De vorm van een vaste groep mensen, elk met hun eigen project, werkte voor ons goed om elkaar te inspireren en te kunnen sparren over obstakels waar je in het opzetten van een project tegenaan loopt. Hiernaast daagden de coaches van ART UP en lezingen die aangeboden werden ons uit om telkens onze ideeën te concretiseren naar een vorm die haalbaar was als eerste ‘experiment’. Dit eerste experiment werd een vierdaagse workshopserie in Zeist met 9 deelnemers uit de zorg en kunsten die deze zomer heeft plaats gevonden.”

Welke doelen heb je opgesteld voor Fase 2? Wat hoop je te bereiken en wat verwacht je?

“We hebben erg veel geleerd van Fase 1 en het ‘experiment’ wat we deze zomer hebben gedaan. Het was enorm gaaf om dat waar we maandenlang aan gewerkt en gesleuteld hadden plaats te laten vinden. Echter liepen we bij deze eerste pilot ook tegen obstakels en vragen aan. De belangrijkste die we naar deze tweede fase van CIPU mee willen nemen, zijn de vragen naar de vorm en duurzaamheid van het project.

Wat betreft de vorm willen we aan de hand van de evaluatie van de workshopserie onderzoeken of de vorm van ons eerste expiriment (vier aangeengesloten dagen in de zomer) het beste past bij ons doel. We hopen een tweede experiment te ontwikkelen aankomende maanden waar we meer kunnen leren over wat hierin werkt en wat niet.

Het tweede doel sluit hierop aan. We willen in Fase 2 graag aan de slag met het bouwen van een duurzame fundatie voor ons project, zowel binnen het team als in de werkvorm. Hoe werken we als 6-koppig team goed met elkaar samen en wat hebben we nodig om deze samenwerking houdbaar te houden? Hoe kunnen we ons doel bereiken: een vruchtbare interactie tussen kunst en zorg creëren rondom het thema ‘zorgen voor’ met een inspanning die in verhouding staat met de opbrengst?”

Wat heeft je het meest verrast aan je eigen ontwikkeling binnen dit traject?

“Wij zijn, net als onze beoogde doelgroep, verschillend in achtergronden vanuit de kunst en de zorg. Ondanks dat wij veel overeenkomsten hebben als het gaat over de ambities van onze projecten, zijn we verrast door de verschillen in werkwijze die je meekrijgt als kunstenaar of als zorgprofessional. Hierdoor hebben we veel ontwikkelingen doorgemaakt in het wennen aan, experimenteren met, en balanceren van deze verschillende werkvormen. Wij zien dit wel als een pluspunt; zo zijn wij beter voorbereid op de uitdagingen die de deelnemers in onze programma’s tegen kunnen komen.”

Hoe ziet innovatie er in het culturele veld volgens jou uit?

“Denkwijze veranderen, gemeenschappelijke taal ontwikkelen en veranderingen in de toekomst van de samenleving prikkelen door vragen als ‘wat betekend zorgen voor’ in een brede context te stellen. Laten inzien dat er veel overeenkomsten zijn in de sectoren kunst en zorg door vragen over de persoonlijke rol als arts of kunstenaar, betekenis tot de maatschappij en toekomst van de samenleving samen te brengen bij mensen aan het begin van hun carrière, búiten de schoolbanken. Zoals wij het graag zeggen; cultuur innoveren door kunst en zorg te integreren!”

Wat betekent experimenten voor jou? En wat is daarvoor nodig?

“Voor innovatie is verandering nodig en met de experimenten kan je testen of de manier waarop je het doet impact heeft op de verandering en hoe groot en duurzaam deze impact is. Daarvoor is juiste vraagstelling (voor en achteraf) en monitoring nodig. Bij ons is het ook nog interessant om te spelen met de vrije ruimte vs. het structureren van het experiment. Kunstenaars zijn andere vormen van experiment gewend dan zorgprofessionals, dit maakt al onze experimenten een experiment op zich!”