“Bouw op gezond realisme, bepaal je koers en ga ervoor!”
Interview met Noreen van Holstein, initiator van Stichting Lalafoundation en deelnemer aan het ontwikkelprogramma van CIPU.
Wie ben je? Waarom doe je mee aan het ontwikkelprogramma?
“Mijn naam is Noreen van Holstein, initiator van Stichting Lalafoundation. We organiseren creatieve, culturele en sociale projecten en concepten waarmee we positieve impact teweegbrengen rondom maatschappelijke en ecologische vraagstukken. Hiermee zijn we zowel in Nederland als in India actief.”
Waarom doe je mee aan het ontwikkelprogramma?
“Met onze projecten willen we mensen aan het denken te zetten, laten zien dat dingen anders kunnen en denken in mogelijkheden. De uitnodiging voor dit ontwikkelprogramma kwam voor mij op het perfecte moment. Ik ging namelijk net aan de slag voor het ontwerp van een nieuw concept: De Waste Bar.”
De Waste Bar? Wat is dat en waar staan jullie in het ontwerpproces?
“Op het strand van Goa in India hebben we tijdens ons festival Finding Lalaland in 2019 met het eerste prototype van De Waste Bar geëxperimenteerd. Het is een mobiele bar waar zwerfafval wordt geaccepteerd als betaalmiddel. Een win-winsituatie: het zorgt voor een schone omgeving, het verandert de mindset van mensen geeft deelnemende partners een positief imago. We laten op een laagdrempelige manier zien dat afval vandaag de dag letterlijk waarde heeft. En dat afval een grondstof is voor nieuwe producten. Nu staan we met De Waste Bar ook op festivals en evenementen, waarbij we samenwerken met kunstenaars. In de toekomst willen we ook meer onderzoek doen naar verschillende afvalstromen.”
Hoe heb je het ontwikkelprogramma ervaren?
“Als ontzettend waardevol. Zowel de input vanuit Art-up als de ervaringen die we als participanten uitwisselen zijn erg inspirerend. Het is een hele grondige en gestructureerde aanpak in een veilige omgeving. Niemand is hier om te concurreren. Iedereen voelt de ruimte om elkaar aan te vullen en te verrijken.”
Welke inzichten uit het programma zijn je bij gebleven?
“Dat we de ervaring van bezoekers als een totaalervaring moeten gaan benaderen en deze kunnen ensceneren. Dat hierin nog zoveel verdieping te vinden is en dat we hierin ook de creatieve ontwerpkracht van kunstenaars en andere creatieve disciplines kunnen gebruiken. Dus niet alleen om iets te bouwen met de verzamelde materialen.”
Wat is de mooiste verbinding die je tot nu toe in dit traject hebt gemaakt?
“Dankzij het programma ben ik in contact gekomen met René van Engelenburg van DROPSTUFF. Zij zijn echte pioniers op het gebied van mediavormgeving en het ontwikkelen van interactieve installaties. We raakten met elkaar in gesprek en van het een kwam het ander. Onlangs zijn we samen in het vliegtuig naar India gestapt, om in een weeshuis in Goa te experimenteren met een educatief programma met VR-brillen.”
Welke tip zou je aan startende innovatieve projecten willen geven?
“Start niet hersenloos, in het wilde weg. Bouw op een gezond realisme. Bepaal je koers en ga ervoor!”