Tactology Lab

Stichting Sounds Like Touch i.s.m. Standplaats Midden (als hoofdpartner), HKU en Creative Coding Utrecht

 
 

Pitch ‘Tactology Lab’:

Tijdlijn 

Toekenning plan (€40.000,-)

Het aanwakkeren van een vernieuwende performance-praktijk waarbij tactiliteit en technologie samenkomen: een nieuwe en prikkelende totaalbeleving van elektroakoestische muziek voor zowel publiek als speler.

23 april 2021

Dianne Verdonk, projectleider:

”Ons team voor Tactology Lab is uitgebreid en werken toe naar de uitvoering van Lab1: Exchange. In februari en april hebben we twee online co-creatiesessies georganiseerd met 14 makers uit verschillende vakgebieden. Uit deze sessies kwam naar voren dat veel makers naar lokale samenwerkingen hunkeren met makers uit andere kunstdisciplines, ze willen deel uitmaken van een lokale makerscommunity en gaven aan in co-creatiesessies nieuwe vaardigheden te willen aanleren. Deze uitkomsten zijn leidend voor de inhoud van het programma en de vier Lab-dagen hebben inmiddels thema’s gekregen: invent, build, interact en expose.

Lab 1 wordt op drie verschillende locaties georganiseerd, waaronder Lab Pastoe en het Uitvindersgilde. Onze samenwerking met Shirley Niemans (coördinator bij Lab Pastoe) en Vincent Schoutsen (Uitvindersgilde) zijn essentieel voor het uitwisselen van kennis en vaardigheden. Deze locaties bieden ons enorm veel mogelijkheden: enerzijds om met uiteenlopende technieken en materialen te werken en experimenteren, anderzijds om gericht te ondervinden wat deelnemers nodig hebben voor de Labs zodat we daarvan kunnen leren voor onze toekomstige eigen, vaste fysieke plek in Utrecht.

De maakprocessen van de deelnemers tijdens de Lab-dagen willen we volgen en vastleggen in beeld en geschift en delen in een database. Er wordt nog gezocht naar een documentalist die een rol gaat spelen in het aanleggen van deze database/platform, maar in ieder geval worden de resultaten van Lab 1 gepresenteerd op 11 en 12 september tijdens de Gaudeamus Muziekweek.”

23 juni 2021

Dianne Verdonk:

“Wij kijken terug op een geslaagde eerste editie van Tactology Lab. Met 12 deelnemers uit verschillende kunstdisciplines zaten we in één keer vol, er is zelfs al een wachtlijst voor Tactology Lab #2: Perform.

Terugblik op de aanloop naar Lab 1
De gesprekken die we vooraf met de deelnemers voerden, hebben veel bijgedragen aan de inhoudelijke vormgeving van de labs. Zo konden we uiteenlopende makers per groep cureren, zodat bijvoorbeeld een modeontwerpster samenwerkte met een softwareontwerper en een muzikant/hardware-expert. Van deelnemers hoorden we dat ze blij waren met deze bewuste groepsindeling.

Dag 1: invent
In een pressure-cooker-setting maakten de groepjes in een zeer strak (lees: bondig) programma hun ontwerp. Het bleek dat de inspiratiesessies op de eerste dag erg bepalend zijn voor waar deelnemers mee aan de slag gaan. In dit geval was dat biomateriaal en e-Textiles. Voor de volgende labs gaan we hier bewust gebruik van maken, en bijvoorbeeld extra verdiepende workshops aanbieden parallel aan de labs voor wie wil, in samenwerking met andere Utrechtse partijen.

Dag 2 en 3: build & interact
Nina Stegeman en Klaas Hernamdt ondervroegen de deelnemers ondervroegen en legden gesprekken vast in geluid. Quinten Swagerman documenteerde (bijna) alle Labdagen in bewegend beeld: dat was heel waardevol, ook voor de deelnemers om zichzelf terug te zien en te horen. We merkten bijtijds op dat het belangrijk is dat de documentalisten een objectiever rol hebben dan de labcuratoren, die sturend en leidend zijn.

Op dag 3 keken de groepjes op een gestructureerde volgorde bij elkaar mee, en probeerden elkaars werk uit. Juist de uitwisseling van ervaringen en kennis vond tijdens deze interactie-sessie plaats, en er werd voor de makers heel duidelijk wat nog verbeterd kon worden aan de projecten, met name op gebied van interactie met het werk. In het programma van Lab 2 zit ook zo’n sessie ingebakken.”

Still uit de video van Tactology Lab. Klik hier voor de video. (c) Gaudeamus

8 november 2021

Dianne Verdonk


Dag 4
”Deze dag ging vooral over de overgang van het werk naar een publiek. Hoe presenteer je je werk; waar in de ruimte; wat is de ervaring van de bezoeker? We werkten met scenograaf/performer Marloeke van der Vlugt en met Cocky Eek, interdisciplinair kunstenaar die synesthetische kunstwerken maakt, als experts om de deelnemers hierbij te coachen. De tip van hen om deze dag op de uiteindelijke locatie te organiseren was heel veel waard. Zo konden de deelnemers anticiperen op de expo- en performance setting. Na afloop gaven ze ons mee dat het waarde zou creëren om deze stap nog verder te verdiepen. In Lab 2 bouwen we daarom nog één of twee extra dagen in om dit te kunnen realiseren.

Performance en expo op Gaudeamus: 11 en 12 september
De vier werken van de vier groepen van Lab 1 werden geëxposeerd en een van de werken werd bespeeld in een performance; allemaal op de Nijverheid in Utrecht. Twee dagen om deze expo op te bouwen bleek een absoluut minimum! De locatie sloot heel goed aan bij de ‘vibe’ die we zochten: toegankelijk, losjes/onaf, experimenteel.

Er kwamen naar schatting 400 mensen langs om de resultaten aan te raken, te bespelen, te bekijken, te ruiken, te zien en te horen. Het leuke was dat dit echt een ‘aanraak-expo’ was, terwijl het nog helemaal niet lang geleden was dat mondkapjes nog verplicht waren. Mensen reageerden erg enthousiast!

Een van de makers suggereerde om de volgende keer de werken nog meer als ‘prototypes’ te exposeren, waarbij je ook het werkproces zelf inzichtelijk maakt, omdat deze context mogelijk heel interessant is voor het publiek. Daarnaast bleek er grote meerwaarde wanneer een deelnemer bij de expo aanwezig was om de bezoekers de volledige ervaring te geven.”

Still uit de video tijdens Gaudeamus. Video: Quinten Swagerman

8 november 2021

Dianne Verdonk:

Verwerking documentatie en database
”Het verwerken van de documentatie is een groter vraagstuk dan we dachten. Om het doel en de toepassing van de documentatie beter in beeld te krijgen, hebben we dit ook in de intervisiebijeenkomst als casus ingebracht. Daarnaast hebben we een evaluatie gehouden met de deelnemers en daarin de vraag gesteld: hoe zouden jullie de documentatie van Lab 1 graag terugzien of gebruiken? Dit is een vraagstuk dat we verder uit zouden willen werken in nauwe samenwerking met HKU Lectoraat Performatieve Maakprocessen, en waarbij we de juiste externen aantrekken om op technisch vlak de kennis en ervaring uit Lab 1 (en volgende Labs) te kunnen overbrengen op een wereldwijde makerscommunity.

Aandachtspunten voor Lab 2, naast de al genoemde:
- Hoe trekken we ook voor Lab 2 wederom actief een mix van verschillende maakdisciplines aan? Gaat dit vanzelf of hadden we mazzel met de eerste lichting aanmeldingen?
- We willen meer tijd opnemen in Lab 2 voor de verdiepende stap naar een geslaagde publieksoverbrenging door één of twee extra dagen aan het programma toe te voegen. Komen we dan uit met het aantal mensen en ook financieel?
- Door deze extra tijd in het programma in te bouwen, hoeven deelnemers minder op eigen initiatief elkaar op te zoeken om toe te werken naar het moment van performance en/of expo.”

8 november 2021


Foto: Fouad Hallak

Workshops en meetup Sounds Like Touch en Creative Coding Utrecht

In aanloop naar Tactology Lab 2 hebben we samen met Creative Coding Utrecht (CCU) een meetup en twee workshops georganiseerd voor makers uit onze communities. Dat was heel geslaagd! Op die manier kunnen we rondom Tactology Lab meer verdieping aanbieden waarvoor tijdens het Lab geen tijd is. De meetup, op 17 februari, ging over ‘embodied interfaces’, iets waar we in Tactology Lab ook mee bezig zijn, dus dat sloot heel goed op elkaar aan.

De twee workshops werden gehouden op 18 februari en 1 maart, door een resident van CCU, Branimir Stivic, die ons leerde ons hoe we luchtventielen kunnen aansturen met hardware en software (heel interessant voor bewegende, pneumatische podiumkunst!!) en een oud-deelnemer van Tactology Lab 1: Wouter van Veldhoven leerde ons hoe we oude apparatuur, zoals oude bandrecorders, konden aansturen met moderne software en hardware.

Er was tijdens deze events directe uitwisseling tussen de communities van Creative Coding Utrecht en onze groeiende community bij Sounds Like Touch, en dat leverde veel interessante gesprekken op, gezamenlijke volgers op socials, en een pad naar meer samenwerking!

29 maart 2022


Foto: Fouad Hallak

Update Lab 2: Perform

Voor het tweede Tactology Lab ontvingen we 22 aanmeldingen voor 12 plekken, vanuit Frankrijk, Ierland en Nederland, en dat was nog moeilijk kiezen! Gelukkig bouwen we ook een community hier op Discord, dus de mensen die we moesten teleurstellen konden we in elk geval in contact brengen met andere makers. Wat opviel, is dat de achtergronden en vaardigheden van de makers ook dit keer zeer gevarieerd was, waardoor we mooi gemengde groepen konden vormen. Dit was iets waarvan we van te voren moeilijk konden inschatten.

Er zijn weer vier prachtige, fysieke, elektronische kunstwerken gemaakt door een nieuwe groep makers, waarvan 2 deelnemers ook in Lab 1 hebben meegedaan. Speerpunt voor Lab 2 was onder andere dat we meer tijd en aandacht wilden besteden aan het effectief overbrengen van deze werken aan een publiek. Dit keer is het programma volledig performance-gericht, meer dan in Lab 1, waar het performance-aspect vrijblijvend was. Ieder groepje maakt dus in Lab 2 een performance die samen één grote publiekservaring zijn van een uur tot anderhalf uur. Een andere verandering is de uitbreiding van het Lab van 5 naar 6 dagen om meer maaktijd te creëren, dat bleek de vorige keer vrij krap.

Regie en dramaturgie
Om de publieksoverdracht goed voor elkaar te krijgen, hebben we vroeg in de zomer van 2021 aangeklopt bij Het Filiaal theatermakers in Utrecht, om de expertise van een regisseur of dramaturg in het Lab te kunnen verweven. Ramses Graus wilde graag gaan samenwerken. Tijdens de labdagen heeft Ramses de groepjes van feedback te voorzien tijdens het bouwen van de nieuwe prototypes. Dat is feedback die meteen al uitgaat van een publieksperspectief, en het blijkt ontzettend waardevol en onmisbaar om al heel vroeg in het proces (op dag 1 al!) te beginnen met de bewustwording van de aanwezigheid van een toekomstig publiek.

Op vrijdag 1 april werkte ‘tech-dramaturg’ Marijke Hessels met ons om alle werken met een frisse blik te bekijken, te ervaren en van feedback te voorzien, om vervolgens het geheel samen met de makers te monteren tot een complete publiekservaring. Het is enorm fijn om met Ramses en Marijke te werken: een keeper voor volgende labs om met zulke experts te werken!

Documentatie
De makers uploaden tijdens Lab 2 zelf beeldmateriaal van hun werkproces tijdens de labdagen. We streven ernaar dat alle groepjes van makers na afloop kort hun werkproces beschrijven in de labs met ondersteuning van foto’s en filmpjes uit het proces, zodat specifieke sleutelmomenten, technieken en uitvindingen (online) kunnen worden gedeeld. Dit vormt de eerste basis voor het door ons beoogde online kennisplatform. Hier zullen we in de weken na Lab 2 een vervolg aan geven en de processen online delen/lanceren.

3 april 2022


Foto: Tom Heuijerjans

Werkplaats voor Sounds Like Touch!

Goed nieuws: op het Hof van Cartesius is een heel mooie werkruimte vrijgekomen waar we naartoe zullen verhuizen! We willen deze ruimte gaan delen met verschillende makers die via Tactology Lab bij ons zijn gekomen. We zijn nu bezig een plan te bedenken hoe we zowel makers een vaste werkplek kunnen geven in die ruimte, als gedeelde werkplekken voor de meer ‘nomade’ makers onder ons.

Ook voor de Labs en andere workshops kunnen we deze ruimte gebruiken. We denken wel dat we voor toekomstige Tactology Labs nog steeds zelf zullen rondtrekken langs verschillende locaties met hun bijbehorende expertise en faciliteiten, maar als makers tussendoor ruimte en kennis nodig hebben om aan projecten te werken (binnen en buiten de labs), dan kan dat daar.

6 april 2022