Het Digitaal Filiaal

Het Digitaal Filiaal van Het Filiaal Theatermakers i.s.m. SED Stefanie Bonte, Kunst Centraal, Stadsschouwburg Utrecht, Cultuur & School Utrecht

 
 

Pitch ‘Het Digitaal Filiaal’:

Het Digitaal Filiaal van Het Filiaal Theatermakers i.s.m. videokunstenaar Bart Verhoeven, SED Stefanie Bonte, Kunst Centraal, Stadsschouwburg Utrecht, Cultuu...

 Tijdlijn

Toekenning plan (€ 20.000,-)

Voor het ontwikkelen van een interactief en educatief videoplatform dat op innovatieve wijze gericht is op het bieden van inspiratie, live beleving en doorgeven van informatie over alle facetten van theater maken.

6 november 2020

Josine Gilissen, zakelijk leider:

“We zijn op dit moment druk doende met het ontwerpen en ontwikkelen van het videoplatform. We kiezen bewust voor een bijzondere vorm, waarbij we old skool combineren met high tech, omdat we een wereld willen creëren die aansluit bij onze handtekening. Hierin komen vragen voorbij hoe je navigeert naar de verschillende online omgevingen en ruimtes en ook wie met welk doel naar welke ruimte gaat. Wij gaan ook daarover verder in gesprek met onze doelgroep.”

13 november 2020

Josine Gilissen, zakelijk leider:

“Rond de voorstelling ‘Verloren Dingen’ hebben we in maart en april zo’n 2000 kinderen bereikt in 79 klassen op scholen. Het programma bestond onder andere uit een registratie van de voorstelling, een directe verbinding tussen de acteurs en de klassen na afloop van de voorstelling en een tweetal workshops waarin de kinderen zelf aan de slag konden met materialen. Voorafgaand aan het programma is een technische inventarisatie gedaan op de scholen. Hieruit bleek dat er op technisch gebied niet veel extra ondersteuning nodig was bij de scholen. Wel blijkt het per school en per docent erg te verschillen hoe technisch onderlegd zij zijn en dit heeft invloed op het verkoop van het project. Een uitgebreid instructiepakket voor de docenten rondom de livestreams heeft hierbij geholpen. Zowel scholen als wij waren enthousiast over het grote bereik en de kwaliteit van de inhoud.

Wat ons betreft is er wel een slag te slaan in de efficiëntie. De voorstellingen in mei zullen daarom anders worden aangeboden en we gaan met Kunst Centraal in overleg over een model dat we in de toekomst kostendekkend kunnen blijven aanbieden.”

29 april 2021

Josine Gilissen:

”Afgelopen periode hebben we veel geëxperimenteerd en geleerd van dit project. We ontdekten na experiment dat de tool EKO niet bij ons paste qua vorm en rechten. Daarnaast bleek dat de behoefte van onszelf en van onze doelgroep een andere was dan wij hadden aangenomen. Ons oorspronkelijke idee had veel ontwikkeltijd nodig, terwijl het probleem dat we wilden oplossen (namelijk geen kunst en cultuur in de klas vanwege de pandemie) een veel snellere oplossing nodig had. Door snel te schakelen, hebben we dat doel wel bereikt, maar op een aangepaste manier.

Met de vorm die we nu hebben ontwikkeld, weten we inmiddels dat we dit in principe met één persoon kunnen doen, in plaats van twee. Dat scheelt veel. We gaan nu vooral op inhoud kijken hoe we dit nog kunnen door ontwikkelen. Idee is bijvoorbeeld om klassen die een voorstelling live zien, de mogelijkheid te bieden een livestream nagesprek aan te vragen met een specifieke inhoud: decor, poppen, etc. Op die manier kunnen we veel meer op maat werken. En dat met minder inspanning van mensen.

Op een behoorlijk aantal scholen hebben wij een uitgebreide inventarisatie* gedaan van de beschikbare middelen die nodig zijn om goed te kunnen livestreamen. Het bleek dat scholen best goed geoutilleerd zijn op dit gebied. We hoefden dus geen toolkit hiervoor te ontwikkelen. Wel hebben we altijd een uitgebreide instructiemail gestuurd aan leerkrachten, en hadden we altijd iemand paraat tijdens de livestream om direct vragen te beantwoorden. Een soort hulplijn als het ware.

We hebben zeer positieve reacties teruggekregen van de scholen. We hebben een nieuwe manier ontdekt om veel kinderen in één keer te bereiken, digitaal op een manier die goed bij ons past. Ook onze partner Kunst centraal is enthousiast over deze uitkomst. Daar kunnen we op doorbouwen in de toekomst. Waar we ook blijvend op inzetten is het maken van meer gelaagde, interessantere registraties van voorstellingen. Dat is ook zeker een uitkomst van dit traject. We blijven inzetten op live, maar zien dit wel als een aanvulling. Hierover zijn we ook in overleg met Podium Kids, een online platform dat is opgericht afgelopen tijd.

Voor nu kunnen we benoemen dat het project is afgerond, maar we gaan een vervolgtraject in om de resultaten blijvend te implementeren in onze organisatie. Stappen die we nog moeten nemen zijn vooral organisatorisch en op efficiëntie: hoe bieden we het aan, in welk programma, en hoe gaan we dat uitwerken in de contracten met mensen met wie we werken.”

* De inventarisatielijst van digitale middelen op scholen kan opgevraagd worden door te mailen naar info@cultuurinnovatiefonds.nl

Foto: Remke Spijkers

19 november 2021