Podium Digitaal

Kunst Centraal i.s.m. Eagerly en jonge kunstenaars uit het Utrechtse culturele veld

 
 

Pitch ‘Podium Digitaal’:

Tijdlijn 

Toekenning plan (€32.746,-)

Een begeleidingstraject dat bijdraagt aan de ontwikkeling van jonge Utrechtse kunstenaars om hun werk en makerschap online geschikt te maken voor het primair onderwijs. Hiermee ontstaat persoonlijke, interactieve digitale kunsteducatie die aansluit bij de belevingswereld van leerlingen en past bij de wensen en behoeften van basisscholen.

23 april 2021

Hinke Breimer:

”Naar aanleiding van de inspirerende workshop van Art-up in mei over experiment design, hebben we ons eigen projectplan onder de loep genomen. We detecteerden de aannames en rubriceerden deze. De kritieke en urgente aannames zijn we gaan testen. We bedachten een testmanier en vroegen ons steeds af: kan het simpeler? Deze vraag ‘kan het simpeler? ’ is ondertussen ons nprojectmantra geworden.

Allereerst hebben we via een kleine enquête en een aanvullend interview getest of kunstenaars geïnteresseerd zijn in het begeleidingstraject Podium Digitaal waarin zij leren om digitale én interactieve kunstlessen te maken rondom hun kunstenaarschap en hun eigen werk. Waarbij zij samen met ons experimenteren met verschillende vormen van filmen en met nieuwe digitale technieken thinglink en 360 film. Uit de test bleek dat er zeker animo is voor het traject (er zijn zelfs al twee aanmeldingen!). De kunstenaars vertelden ons dat ze graag willen weten wat de inhoud van de workshops zal zijn en door welke experts deze gegeven gaan worden. Dat betekent dat wij eerst op zoek zijn gegaan naar experts voor het geven van de workshops.

5 augustus 2021


Inmiddels zijn er drie uitstekende docenten gevonden, naar de vierde zijn we nog op zoek. Met de docenten plannen we na de zomervakantie de data waarop zij de workshops zullen geven, evenals de locaties. Voor de inhoud van de workshops hebben we scherpe keuzes gemaakt: we letten erop dat we niet te veel aanbieden maar juist zoeken naar de balans tussen theorie en praktijk. En een balans tussen nieuwe tools en inzichten en tijd voor de kunstenaars om daarmee te experimenteren. Al deze informatie verwerken we in de uitnodiging voor de open call, die in oktober verspreid zal worden.

Samen met onze partner Eagerly onderzoeken we mogelijkheden om de nieuwe technieken technisch te kunnen faciliteren op onze website. Uit de testfase kwam tevens naar voren dat de planning in het plan, niet goed aansluit bij de praktijk. We hebben daarom de planning aangepast: we nemen meer tijd voor de voorbereiding. De vier workshops zullen plaatsvinden vanaf januari 2022 – medio maart ’22. Daarna volgt de testfase: het door de kunstenaars ontwikkelde lesmateriaal in filmvorm wordt getest in de praktijk van de basisschool. Naar aanleiding van de tests passen de kunstenaars hun filmpjes aan en in juni worden de definitieve filmpjes opgeleverd. Dit materiaal zal gefaseerd worden geplaatst op ons platform Creatief Digitaal. Eind april presenteren we een webverzamelpagina gepresenteerd met de do’s en dont’s bij het maken van interactief kunsteducatief lesmateriaal in filmvorm.”

5 augustus 2021


Hinke Breimer

”Vanuit interviews met kunstenaars uit verschillende hoeken en vanuit de CIPU-intervisiebijeenkomsten hebben we input gekregen om de inhoud van het project verder vorm te geven. Zo kiezen we binnen het project voor de ‘flipped classroom’ strategie: een vorm waarin de kunstenaars via een video-introductie van de docent een opdracht krijgen. De deelnemende kunstenaars uploaden de opdracht voorafgaand aan de workshop in een online leeromgeving. Tijdens de workshop zetten we in op ruimte voor het experiment door de focussen op een actieve verwerking van de aangereikte kennis. Volgens het principe ‘show, don’t tell’ gaan we zien en ervaren.

Na afloop van de workshop werken de kunstenaars verder aan de ontwikkeling van hun online les. Docenten, consulenten en kunstenaars geven feedback op het werk om te inspireren en elkaar verder te helpen. Ook worden de lessen getest in de klas, kinderen en leerkrachten geven feedback. Op de Kunst Centraal website krijgt Podium Digitaal een pagina waarop we de kennis, mislukkingen en successen delen. Deze site staat ook open voor collega-instellingen.

Al met al zijn we op meerdere gebieden aan het pionieren: werken in projectopbouw met ruimte voor experiment en het bijschaven van projectdoelen, blended learning en inzet van nieuwe middelen op de website. Wij hebben onwijs veel zin om de komende maanden ons lege digitale podium te vullen met online lessen van en over kunstenaars!”

10 september 2021